Från och med den 1 juli 2023 kommer nya regler på plats för att bekämpa olagligt spel om pengar och matchfixning. Här är de fyra mest framträdande ändringarna i den svenska spelvärlden!

Reglerna skärps gällande fusk vid spel om pengar.

Utestängning av icke-licensierade aktörer

Nu sätter vi in åtgärder för att stänga ute de som inte har rätt licens och de spelbolag som bryter mot lagen. Den förstärkta spellagen ger Spelinspektionen och Riksidrottsförbundet större makt. Förutom att stänga ute icke-licensierade spelbolag har de nya regler även som mål att fånga in de spelbolag vilka bryter mot reglerna. Detta kan i sin tur komma att innebära att deras licens dras in beroende på de överträdelser som de gjort sig skyldiga till.

Godkända testköp

Från och med den 1 juli kan spelmyndigheten utföra så kallade testköp. Med andra ord får de skapa dolda identiteter för att köpa tjänster och produkter från spelbolagen. Detta görs för att kontrollera om spelbolagen följer licenskraven.

Syftet med testköpen är att identifiera och stoppa de spelbolag som inte följer de svenska spelreglerna, särskilt utländska casino-sidor som inte anpassar sig till det svenska regelverket.

Ökade skyldigheter för spelbolag

Spelbolagen kommer att behöva uppfylla strängare krav. De nya reglerna fastställer att licenshavare måste lämna ut information till Polismyndigheten om det skulle behövas för brottsutredningar i samband med spelande.

Hantering av personuppgifter

Mer makt vid hantering av personuppgifter

Enligt de nya reglerna har licensinnehavarna rätt att kontrollera spelarnas identiteter och åldrar. De kan även övervaka att spelarna följer reglerna och villkoren samt granska spelen för att upptäcka fusk och eventuell kriminell aktivitet. Det ger dem en bättre chans att identifiera ovanliga spelmönster och avslöja fusk och olagliga aktiviteter.

Stoppar matchfixning

Sveriges Riksidrottsförbund får ökade befogenheter när det gäller att behandla personuppgifter om det finns misstankar om resultatmanipulation inom sporten. Detta ger dem möjlighet att bekämpa så kallad matchfixning.

Målet är ganska uppenbart

Målet med dessa lagändringar är att förhindra olagligt spelande och skapa en säkrare spelmarknad. Finansmarknadsminister Niklas Wykman pekar på de betydande riskerna som finns i dagens spelvärld, med stora pengar inblandade, vilket ökar risken för olagliga aktörer och manipulation av sportevenemang genom matchfixning.

Syftet med de nya lagarna är att stänga ute oseriösa spelbolag från den svenska marknaden och stoppa kriminella från att tjäna pengar på matchfixning. Enligt finansmarknadsministern är dessa åtgärder avgörande för att bekämpa organiserad brottslighet och skapa en tryggare och säkrare spelmiljö för svenska spelare.

Alla dessa förändringar träder i kraft den 1 juli 2023, och du kan läsa hela lagtexten här.