Spelpaus är ett system som har funnits på den svenska spelmarknaden sedan 2019. Det är obligatoriskt för alla svenska spelbolag som vill verka på den svenska spelmarknaden att erbjuda detta verktyg. Syftet med Spelpaus är att ge spelare möjlighet att själva stänga av sig från spelaktiviteter hos samtliga svenska spelbolag med en svensk spellicens. Detta är ett viktigt steg för att främja säkert spelande och minska risken för spelmissbruk.

Spelpaus infördes år 2019

Spelpaus infördes som en del av den nya spellagen som trädde i kraft 2019. Detta var ett betydelsefullt steg för att reglera den svenska spelmarknaden och skydda spelare från överdrivet spelande. Från och med detta år blev det ett krav för spelbolag att ansöka om en svensk spellicens om de ville marknadsföra sig i Sverige och erbjuda spel på den svenska marknaden. Samtidigt blev de också skyldiga att erbjuda Spelpaus-funktionen.

Hur fungerar Spelpaus?

Spelpaus är ett kraftfullt verktyg eftersom det sammanlänkar alla svenska spelbolag. När en spelare ansöker om Spelpaus har de inte längre möjlighet att spela på något spelbolag med svensk spellicens. Detta omfattar både onlinecasinon, bettingsidor och fysiska ombud. Det ger en påtaglig säkerhetsnivå för dem som använder tjänsten.

Spelpaus hjälper inte alla

Trots Spelpaus effektivitet finns det en del spelare som det inte hjälper. De svenska spelarna har fortfarande möjlighet att spela hos utländska spelbolag, och för vissa kan den utländska spelmarknaden erbjuda en mer tillfredsställande spelupplevelse. Dock saknar de skyddet från svenska spelregler och kan inte använda Spelpaus på utländska bolag. För att själva utesluta sig från dessa måste de ansöka hos varje enskilt bolag, vilket innebär ökade risker för dem som har en benägenhet att spela för mycket.

Okunskap om Spelpaus

Trots att Spelpaus är obligatoriskt för svenska spelbolag är det inte alla spelare som är medvetna om hur det fungerar. Detta skapar en okunskap som kan vara problematisk för spelare som skulle behöva använda sig av Spelpaus. Många vet varken hur man ansöker om det eller vad som händer när ansökan godkänns.

Användningen av Spelpaus

För att förstå och använda Spelpaus korrekt är det viktigt att veta att du kan ansöka om det direkt från det spelbolag du använder. Du kan också välja hur länge du vill bli blockerad från att spela på svenska spelbolag. När du ansöker om Spelpaus stängs du omedelbart av från samtliga bolag, vilket ger dig bättre kontroll över ditt spelande online.

Kringgå Spelpaus

Trots att Spelpaus är ett kraftfullt verktyg för att förhindra spelmissbruk på svenska spelbolag finns det en möjlighet för spelare under Spelpaus att fortsätta spela online. Detta är möjligt om de vänder sig till spelbolag som inte har en svensk spellicens. För personer som har svårt att kontrollera sitt spelande kan detta vara riskabelt och det är viktigt att överväga de säkerhetsåtgärder som finns för att förhindra överdrivet spelande.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Spelpaus ett effektivt system för att främja säkert spelande och minska risken för spelmissbruk på svenska spelbolag med en svensk spellicens. Det har funnits på den svenska spelmarknaden sedan 2019 och är obligatoriskt för alla svenska spelbolag att erbjuda. Genom att använda Spelpaus kan spelare själva stänga av sig från samtliga svenska spelbolag, vilket ger dem en bättre kontroll över sitt spelande online.

Dock hjälper Spelpaus inte dem som väljer att spela hos utländska spelbolag, vilket kan vara en källa till oro för vissa spelare. Det är också viktigt att förstå hur man korrekt ansöker om Spelpaus och vilka alternativ som finns tillgängliga för att förhindra överdrivet spelande på utländska bolag.